fredag 11 mars 2016

Mitt hatobjekt: oansvariga ägare med lösa hundar!

Jag har inte tjatat om och varit arg på hundägare med lösa hundar utan fog!I går blev jag och Nanook påhoppade av en lös hund vars ägare brast fullständigt i tillsynen av sin hund och inte hade någon koll. Detta resulterade i flera timmar på akuten med ett bett i benet...

I går kväll skulle jag och Nanook ta en promenad i skogen. Fem minuter hemifrån gick vi uppför de trappor som leder upp till skogsstigen. När man kommer upp för trapporna går man höger till skogen, till vänster ligger några hus. Igår fick jag se en Golden sitta utanför ett av husen. Han satt vd en stolpe så jag antog att han var bunden i den. Ingen ägare syntes till. Nanook var helt lugn, inte ens spänd och han tittade knappt åt hunden så vi gick lugnt höger och skulle fortsätta upp till skogen. Vi hade alltså vänt hunden ryggen och gick åt motsatt håll, vi var inte ens nära, men då märker jag hur den kommer springande ifatt oss. Fortfarande ingen ägare synlig! Jag ropade "Hallå! Din hund!"
Tillslut kom en gubbe ut från huset men då var hunden redan framme hos oss och hade hoppat på Nanook. Jag försökte så gott jag kunde att knuffa undan den andra hunden med benet och kände hur han bet mig. När man är i den stressen så känner man nästan ingenting så jag tänkte inte mycket på det, bara konstaterade att ojdå, där bet den andra hunden mig - trodde inte ens det gått hål... Tillslut fick ägaren bort sin hund och det var ju TUR att Nanook höll sig så himla lugn och inte blev förbannad för då hade det varit slagsmål! Jag är SÅ stolt över honom.

Ägaren frågade hur det gick, jag lös med pannlampan och kollade igenom Nanook men det enda jag såg var dregel runt hals-/ nackpartiet från den andra hunden, inga sår eller så. Däremot sade jag att hans hund bitit mig. Jag kände hur något rann längs mitt ben och undrade förvånat om jag verkligen blödde men när jag drog upp byxbenet såg det verkligen inte roligt ut! Det var ett rejält bett! Och det hade svullnat upp på dessa få sekunder så det var en stor boll under knät och ett hål som det pumpade ut blod från (det rann blod längs benet och ner i skon och byxorna blodades också ner) och så kom det ut något äckligt gult inifrån benet (som jag senare fick veta var fettvävnad)! Det såg jätteäckligt ut. Jag förstod att detta måste jag åka in till sjukhuset med. Ägaren gav mig sitt kort med adress och telefonnummer och frågade om han skulle köra mig men jag ringde sambon för jag hade ju Nanook med mig också. Han kom och körde upp mig till akuten.

På akuten tog det så klart tid. Det hade varit lugnt om det inte hade varit för att jag oroade mig så för Nanook; sambon ringde och sade att han haltade jättemycket bak och inte ens kunde sätta sig och bajsa! Och han som har haft ont i ryggen och gått på rehab hela hösten och äntligen började bli bättre! Jag var så orolig för vad som kunde ha hänt med hans rygg så jag låg och bölade inne i undersökningsrummet. Jag sade att om det tar för lång tid så går jag därifrån och åker in med hunden och så får jag komma tillbaka senare i så fall om det är nödvändigt. Sköterskorna sade först att det måste sys men läkaren sade att man aldrig syr katt-eller hundbett pga. att det kan finnas bakterier kvar även om man tvättar noga och då stängs de in om man syr.

Hursomhelst så stannade jag och lät ortopeden spola såren och plåstra om mig och när jag sedan tittade på Nanook var han bättre men haltade fortfarande lite. Jag har kollat igenom honom flera gånger och ser verkligen inga sår så det kan ju inte ha hänt något pga. den andra hunden... Jag kom på också att han halkat tidigare på kvällen igår så han kan ju ha sträckt sig eller så då. Vi avvaktar lite och ser. Jag hoppas att det inte är något mer än så.

Så fruktansvärt onödigt! Och det var verkligen helt helt oprovocerat! Ägaren brister helt i sin tillsyn av hunden! Jag förstår att hanhundar kan bråka men problemet är att ÄGAREN INTE VAR DÄR! Han hade lämnat hunden okopplad utanför huset och såg inte vad hunden pysslade med! Sedan säger han "Ja, det är ju tråkigt med dessa hanar..." Då visste han ju att hans hund inte gillar andra hanar! Så fruktansvärt oansvarigt att lämna hunden så! Han hade ju lika gärna kunnat lämna honom i bilen om de nyss kommit hem, eller inne i huset!

Dessutom är det ju koppeltvång nu mellan den 1 mars och 20 augusti! Hade hunden fått syn på vilt hade han med största sannolikhet sprungit efter det också.

Jag tänker anmäla ägaren för bristande tillsyn. Jag förlorar ju också pengar nu när jag fick vara hemma från jobbet idag, sjukhusbesöket kostar väl och penicillinet som jag fick utskrivet och värktabletter. Sedan vet jag inte om det går att tvätta bort blodet från skon och byxorna. Får se hur det läker också, en bekant som blev hundbiten fick ju söka läkare igen efter en vecka då han fått elaka bakterier i kroppen... Jag tänker därmed göra anspråk på ersättning för allt detta när jag gör anmälan.

Här är de otrevliga bilderna på såren. Det är två hål fram och två bak, han tog verkligen ett bra tag runt benet, ser nästan ut att vara flera bett men det är bara ett!

Jag säger det igen: Koppla för fan era hundar! Inte ens lagen om koppeltvång får folk att ta ansvar! Så gott som ingen har den kollen som de tror att de har på sina lösa hundar.
  

3 kommentarer:

 1. Det är koppeltvång året om vilket tyvärr inte alla hundägare känner till. Hoppas det går bra för dig nu. Att det läker ihop som det ska. Sen behöver du inte oroa dig för försäkringen. Detta kommer belastas den andra hundägarens försäkring. Hoppas bara att han har någon...Lycka till med allt!!!

  SvaraRadera
 2. Va med om en liknande grej för ngr år sedan. En hoffehane som tog sig ur sitt halsband och sprang 50-60 meter till oss. Jag, min kompis och min kopplade hund,gick och pratade och från ingenstans kommer denna hoffe bakifrån och suger tag i min hund i nacke/hals i farten,skakar/ruskar min hund som om han vore fn trasa. Hundj***ln försökte inte ens mycka eller utmana utan han slet sig sprang 50-60 meter och slet iväg med min hund. Vi var tillslut FEM vuxna människor som efter mycket om och men fick loss min hund. Upptäckte ett bra tag efter att det rann blod ur mi vante. Så jag hade uu också blivit biten. Ägaren...hmmm.. hon stod bredvid oss FEM och grät. Det är nu 8 år sedan... hon har fortfarande inte frågat hur det gick med min hund,med mig (hon satt bredvid mig dessutom när blodet sipprade ut från vanten).
  Visade sig senare att denna hund gjort detta förr...
  Hur kan man som ägare riskera andras hundar? Hur kan man använda ett för stort halvstryp när man vet att hunden gör sånt? Hur kan man vilja utsätta sig själv för risken att hamna i sådana situationer? Kan ju omöjligt vara kul eller mysigt.

  Så jag tycker absolut du ska anmäla och visa att detta inte är ok. Strikt hundägaransvar gäller alltid.

  Kom ihåg att fylla på med Stelkrampsprutan....

  Lycka till!

  SvaraRadera
 3. Tack Karina, han sa att han hade försäkring men tror han syftade på hundförsäkring, vet inte om han har någon annan typ av försäkring som detta kan gå på.

  SvaraRadera